MESEC DANA OD UBISTVA MALE DANKE: Osumnjičeni neće da kažu šta su uradili sa telom, moguće da se to sazna ovako?
Potraga za telom devojčice, Foto: Nemanja Nikolić

PROŠLO 30 DANA

MESEC DANA OD UBISTVA MALE DANKE: Osumnjičeni neće da kažu šta su uradili sa telom, moguće da se to sazna ovako?

Istraga protiv osumnjičenih se vodi u nekoliko faza

Objavljeno:

S.J.(50) i D.D.(50) upućeni su juče iz pritvora u Zaječaru u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, gde će se obaviti njihovo psihijatrijsko veštačenje.

Danka Ilić (2) iz Bora ubijena je pre tačno mesec dana u Banjskom polju, a iako je policija uhapsila osumnjičene, S.J. (50) iz sela Luka i D.D. (50) iz sela Zlot, smrt devojčice i dalje je obavijena velom misterije.

U istrazi ubistva nedužnog deteta došlo se do mnogih informacija koje upućuju na uhapšene radnike JKP "Vodovod" kao počinioce zločina, ali najvažnijeg dokaza nema, a to je telo. Gde je telo Danke Ilić, zasad niko ne zna, a osumnjičeni o tome ćute.

Nekoliko faza

- Istraga protiv osumnjičenih se vodi u nekoliko faza. Prva faza je završena, a to je saslušanje svedoka. Ispitano je više od 15 ljudi koji bi mogli da imaju saznanja o kobnom danu, ali i o kretanju i ponašanju osumnjičenih nakon zločina. Među svedocima našli su se i roditelji ubijene Danke, koji su kobnog 26. marta videliosumnjičene, ne znajući da su oni naudili njihovoj ćerki. S druge strane, majka D.D. i otac S.J. odbili su da svedoče protiv svojih sinova - podseća naš izvor i dodaje da su oni juče upućeni iz Okružnog zatvora u Zaječaru u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu na psihijatrijsko veštačenje.

- Nakon što su svi svedoci ispitani, osumnjičeni su poslati na veštačenje kako bi se utvrdilo da li su u trenutku izvršenja krivičnog dela bili uračunljivi. Psihijatrijsko veštačenje bi moglo da pomogne i da njih dvojica konačno otkriju gde su premestili telo ubijene devojčice. Postoji mogućnost da oni u razgovoru sa stručnjacima daju odgovor na ključno pitanje u ovom slučaju - gde je telo? - kaže izvor.

Podsetimo, Danka Ilić je nestala 26. marta oko 13 sati, kad ju je majka, koja ju je dovela na svoje porodično imanje u Banjskom polju, nakratko izgubila iz vida pošto je otišla da starijem sinu iz auta donese vode. Kako je istraga pokazala, Danka je izašla iz dvorišta na ulicu, a tada su službenim autom "Vodovoda" naišli D.D. i S.J.

- U policiji su priznali da su dete oborili kolima, da su je ubacili unutra, a onda ju je D.D. zadavio. Telo su potom bacili na deponiju. D.D.je rekao i da je telo premestio 28. marta, ali odbija da kaže gde. On tvrdi da ima blokadu i da ne može da se seti, ali ukazao je na svog oca i brata kao na pomagače u premeštanju tela. Zbog toga je policija uhapsila i oca i brata, ali brat je preminuo ubrzo nakon privođenja, a otac se brani ćutanjem - podseća naš izvor.

1 / 9 Foto: MUP

Konfuzan slučaj

Stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović rekao je ranije za Kurir da je ovaj slučaj konfuzan.

- Veliko je pitanje šta su osumnjičeni zapravo uradili s telom. Ono što je ubicama najverovatnije bilo u glavi nakon zločina jeste da se što pre reše tela. Davanje lažnih lokacija na kojima su ostavili posmrtne ostatke dovodi do toga da se istraga odugovlači, a vreme koje prolazi znatno utiče na to u kakvom stanju će biti pronađeni - naveo je Antonović:

- Telo s vremenom propada i to otežava procenu kako je nastupila smrt. Možda su ga bacili, zakopali ili uradili nešto još monstruoznije.

Tok istrage

  • 26. mart - Danka Ilić dolazi u Banjsko polje s majkom i bratom (3), odakle joj se ubrzo gubi svaki trag
  • 27. mart - policija, građani i civilne službe počinju opsežnu pretragu terena u Banjskom polju u potrazi za devojčicom
  • 4. april - utvrđeno da je Danka ubijena i uhapšeni S.J. i D.D.
  • 6. april - privedeni otac i brat D.D., D.D.i R.D.
  • 7. april - u policijskoj stanici u Boru preminuo brat od osumnjičenog D.D.
  • 24. april - završeno saslušanje svedoka u tužilaštvu
  • 25. april - osumnjičeni poslati u Specijalnu zatvorsku bolnicu

Smrt posle privođenja -Traže supstituciju nadležnosti

Više javno tužilaštvo u Zaječaru saopštilo je juče da su nakon prijema obdukcionog nalaza D.D., koji je preminuo u borskoj policijskoj stanici, podneli predlog za supstituciju nadležnosti, a u skladu s metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja.

- To znači da je zaječarsko tužilaštvo zatražilo od Apelacionog tužilaštva u Nišu da predmet pokojnog D.D dodeli nekom drugom tužilaštvu - objašnjava nam sagovornik.

Šta je sve pretraženo u potrazi za telom

  • kuća i okolina imanja osumnjičenih u selima Luka i Zlot
  • brestovačka šuma, koja se nalazi na 3 km od imanja gde je Danka viđena poslednji put
  • tunel dug 4,5 kilometara, kao i podzemni kanali i šahtovi
  • deponija na sredini puta od Banjskog polja do sela Brestovac
  • Zlotska pećina, klisura i tok istoimene reke
  • seoska groblja, bunari i rezervoari za vodu

Bonus video:

01:50

Kuća i put na kojem je nestala Danka Ilić

(Espreso/Kurir/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.